Meci
 • România
  0
 • Muntenegru
  0

România – Muntenegru 0-0. Debut șters pentru naționala României în Liga Națiunilor

 
David Petre
9 septembrie 2018


România - Muntenegru s-a terminat 0-0 în primul meci din Liga Națiunilor, disputat fără spectatori pe stadion din Ploiești.


Naționala României în meciul cu Muntenegru, scor 0-0, la debutul în Liga Națiunilor (sursa foto: frf.ro)
Naționala României în meciul cu Muntenegru, scor 0-0, la debutul în Liga Națiunilor (sursa foto: frf.ro)
Echipele de start

După o serie de rezultate pozitive în meciurile amicale, naționala României a revenit la vechile metehne în debutul în Liga Națiunilor, cea mai scurtă cale spre turneul final al Campionatului European de Fotbal 2020. Fără un om dezechilibrant în jumătatea adversă, tricolorilor le-a lipsit claritatea pe faza ofensivă și au ajuns cu greu la poarta lui Petkovic în ciuda unei posesii zdrobitoare a balonului. Cu un construcție greoaie în fața unui adversar venit cu o evidentă strategie defensivă, naționala României nu a putut profita nici măcar un omul în plus din ultimul sfert de oră și în cele din urmă a obținut doar un punct, la fel cum se întâmplase și în precedentul meci direct de pe teren propriu, încheiat 1-1 la Cluj la debutul preliminariilor Campionatului Mondial, cu Christoph Daum pe banca tehnică.

Rezultatele bune din meciurile amicale creaseră o atmosferă optimistă în jurul echipei naționale și s-a vorbit cu speranță despre câștigarea grupei din Liga Națiunilor, însă pe cât de mari au fost iluziile, pe atât de mare este și dezamăgirea după primul meci al noii campanii. România a prestat un joc demn de liga a treia, iar promovarea în eșalonul superior valoric pare o himeră în condițiile în care avem de înfruntat Serbia (echipă prezentă la Campionatul Mondial), Muntenegru (contra căreia avem deja trei meciuri la rând fără victorie) și Lituania (un adversar nu atât de facil pe cât s-ar fi putut crede). Performanțele istorice ale naționalei României obligă la optimism, însă realitatea este că astăzi avem o echipă lipsită de personalitate, de individualități și de valoare.

În primul meci oficial din Liga Națiunilor, echipa noastră nu a arătat bine în niciunul din compartimente. Tătărușanu a dat emoții în câteva momente ale jocului culminând cu o minge scăpată pe sub picior în secvențele de prelungire ce ar fi putut oferi toate punctele formației vizitatoare, apărarea nu a fost sigură nici măcar în fața unui adversar care arareori a încercat să atace, mijlocul lent și lipsit de imaginație a creat prea puțin, iar în atac Keșeru a părut pierdut pe întreg meciul între grupul aglomerat și masiv al fundașilor adverși. Nici micile surprize pregătite de Cosmin Contra nu au ajutat, Keșeru fiind preferat lui Țucudean (sau, de ce nu, lui Drăguș), iar Maxim lui Budescu, ambii cu prestații dezamăgitoare. Ghinionul a jucat și el un rol important și selecționerul a fost obligat să facă două modificări în urma unor accidentări, astfel că doar intrarea lui Budescu în locul lui Mitriță ar fi putut aduce ceva nou din punct de vedere tactic.

În fața unor tribune goale din cauza unei sancțiuni impuse de UEFA, România a încheiat prima repriză fără șut pe poartă, dar cu norocul de a fi scăpat nepenalizată cu penalty la o intervenție a lui Săpunaru asupra lui Boljevic. Relevant pentru jocul naționalei tricolore este faptul că cel mai periculos om al său a fost fundașul central Chiricheș, întâi cu o lovitură de cap imprecisă în minutul 21, apoi cu o urcare eficientă în minutul 26 facilitată de un un-doi cu Maxim, dar încheiată cu un șut anemic departe de poartă. Keșeru cu o lovitură de cap pe spate și Mitriță cu o execuție din afara careului au punctat celelalte situații notabile ale României.

România – Muntenegru în cifre statistice

 • România

  Muntenegru


  Posesie (%)
  62
  38
  Total şuturi
  17
  6
  Şuturi pe poartă
  2
  2
  Şuturi pe lângă poartă
  13
  2
  Şuturi blocate
  2
  2
 • România

  Muntenegru


  Cornere
  4
  2
  Offside-uri
  0
  1
  Faulturi comise
  28
  14
  Cartonașe galbene
  3
  4
  Cartonașe roșii
  0
  1

Cea mai mare ocazie a tricolorilor s-a născut în minutul 47 la o bună centrare a lui Benzar din partea dreaptă la care Keșeru a reluat cu latul spre colțul scurt de unde Petkovic a respins cu o intervenție acrobatică. Chipciu, Keșeru și Stanciu au avut alte tentative anemice la poarta adversă, în timp ce oaspeții au mai solicitat o dată penalty la o îmbrânceală între Săpunaru și Mugosa. Muntenegru a rămas în zece jucători din minutul 77 când Mugosa a văzut al doilea galben pentru un fault la Mihai Bălaşa, însă România nu a putut capitaliza omul în plus chiar dacă Budescu a fost trimis pe teren pentru partea finală a întâlnirii.

România – Muntenegru s-a terminat 0-0, rezultat ce pune deja în umbră speranțele naționalei tricolore la câștigarea grupei din Liga Națiunilor. Pentru formația noastră urmează meciul din deplasare cu Serbia, în timp ce Muntenegru primește va juca pe propriul teren cu Lituania.

Rezumatul meciului România – Muntenegru

 • Mihai Bălașa
  (Vlad Chiricheş)
  31'
   
 •  
  37'
  Stefan Mugoša
 •  
  41'
  Aleksandar Boljević
 •  
  47'
  Žarko Tomašević
 • Mihai Bălașa
  55'
   
 • Constantin Budescu
  (Alexandru Mitriţă)
  67'
   
 • Mihai Pintilii
  71'
   
 • Paul Anton
  (Mihai Pintilii)
  73'
   
 •  
  74'
  Nebojša Kosović
  (Aleksandar Šćekić)
 •  
  77'
  Stefan Mugoša
 •  
  80'
  Fatos Bećiraj
  (Aleksandar Boljević)
 • Paul Anton
  85'