Grupa României în Liga Națiunilor: „Grupa revanșei”

 
Mitacu Răzvan
30 ianuarie 2018

Din grupa României pentru Liga Națiunilor fac parte Serbia, Muntenegru și Lituania. România are de luat revanșe contra tuturor acestor adversari.Grupa României, Liga Națiunilor 2018-2019
Grupa României, Liga Națiunilor 2018-2019

Serbia, Muntenegru și Lituania sunt echipele cu care România va da piept în această toamnă în Grupa D din seria a treia valorică a Ligii Națiunilor, noua competiție propusă de UEFA ce are ca mare premiu patru locuri directe la turneul final EURO 2020. Sorții nu au fost blânzi cu naționala noastră, însă tricolorii au șansa revanșei în fața unor adversari care s-au dovedit mai buni în ultimele dueluri oficiale. Dintre cei trei adversari cu care România va juca în septembrie, octombrie și noiembrie 2018 se remarcă naționala Serbiei, calificată la Campionatul Mondial 2018 după o campanie preliminară spectaculoasă.

Rivalitatea fotbalistică dintre România și Serbia (precursoarea Yugoslaviei) începe încă din 1923, an în care cele două națiuni s-au întâlnit la București într-un meci amical câștigat cu 2-1 de formația vizitatoare. Vecinătatea geografică și bunele relații diplomatice între cele două țări au dus la perfectarea a nu mai puțin de 34 de jocuri amicale, cu câte 15 victorii pentru fiecare echipă dar cu un golaveraj ceva mai bun pentru sârbi, 53-49.

De altfel bilanțul general al întâlnirilor dintre cele două echipe este defavorabil naționalei noastre care a câștigat 18 și a pierdut 20 din totalul celor 43 de întâlniri directe. Golaverajul este și el superior viitorilor noștri adversari din grupa Ligii Națiunilor, 75-64.

Ultimele dueluri au fost dezastruoase pentru naționala noastră. România și Serbia au făcut parte din aceeași grupă de calificare pentru Campionatul Mondial 2010 și sârbii au câștigat ambele întâlniri, 3-2 la Constanța și 5-0 la Belgrad. A fost cea mai dură campanie preliminară pentru România în ultimele decenii, cu o clasare finală pe locul 5 într-o grupă de 6 echipe în care echipa noastră a devansat doar Insulele Feroe.

Cu Victor Pițurcă pe banca tehnică, România a fost condusă cu 2-0 și 3-1 la Constanța de Serbia în martie 2009, într-un meci în care golurile marcate în repriza secundă de Ciprian Marica și Dorel Stoica nu au putut împiedica înfrângerea naționalei noastre. România a jucat acel meci în formula Lobonț, Contra, Dorel Stoica, Tamaș, Raț, Rădoi, Florin Costea, Paul Codrea, Cociș, Mutu, Marica.

Până la returul din luna octombrie Victor Pițurcă a fost înlocuit pe banca tehnică cu Răzvan Lucescu, noul selecționer avea să schimbe din temelii lotul de jucători, însă România a înregistrat la Belgrad cel mai usturător eșec din istoria sa recentă, 5-0, într-un meci abordat în formula Dănuț Coman, Maftei, Rădoi, Chivu, Raț, Iulian Apostol, Adrian Cristea, Tiberiu Ghioane, Dacian Varga, Mutu, Marica. Serbia avea să câștige grupa în fața Franței și Austriei, dar participarea sa la Mondialul din Africa de Sud s-a încheiat înainte de faza eliminatorie, în ciuda unei victorii cu Germania în meciul doi.

În amintita campanie de calificare pentru Mondialul din 2010 România a dat piept și cu Lituania, în fața căreia a pierdut la Cluj chiar meciul de deschidere a grupei cu un incredibil 0-3. România avea să-și ia revanșa în returul din anul următor pe Sūduva Stadium din Marijampole, scor 1-0 după un gol marcat de Marica, însă ratarea calificării naționalei noastre fusese deja decisă.

De la dubla oficială din 2008-2009, România și Lituania s-au mai întâlnit o singură dată, într-un amical premergător EURO 2016 pe care echipa condusă de Anghel Iordănescu l-a câștigat cu 1-0 după un gol marcat de Nicușor Stanciu. Cele două formații s-au întâlnit însă de-a lungul anilor de 12 ori, primele două întâlniri fiind consemnate în 1931 și 1937, înainte ca Lituania să fie anexată Uniunii Sovietice. Bilanțul este net favorabil României, cu 11 victorii și o singură înfrângere și un golaveraj 21-6.

În fața Muntenegrului, România își poate lua o revanșă rapidă după recenta campanie de calificare la Campionatul Mondial 2018 în care rezultatele au fost 1-1 la Cluj și 0-1 la Podgorica. Acestea au fost două din cele doar trei dueluri directe între cele două formații, celălalt fiind un amical câștigat cu 4-0 de naționala noastră în mai 2008 la București.

„Suntem într-o grupă grea, o grupă echilibrată, dar putem să ne luptăm de la egal la egal cu toți adversarii. Sunt optimist, obiectivul meu rămâne în continuare câștigarea grupei, pentru a avea o șansă în plus la calificarea la Campionatul European din 2020. Îmi doresc ca suporterii să fie alături de noi, să ne susțină în această nouă competiție. Pentru ei vom lupta, pentru ei vom încerca să câștigăm grupa”, a declarat selecționerul Cosmin Contra după tragerea la sorți a grupelor pentru Liga Națiunilor 2019.