Criterii de calificare la EURO 2020

 
Mitacu Răzvan
5 ianuarie 2018EURO 2020
EURO 2020

Campionatul European de Fotbal 2020 va reprezenta ediţia cu numărul 16 a celei mai importante competiţii la nivelul echipelor naţionale europene, fiind programată a se desfăşura în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020. Pentru a marca cei 60 de ani de la prima ediţie a turneului, UEFA a decis ca Euro 2020 să fie organizat în 13 oraşe din Europa, printre care şi capitala României, Bucureşti, care astfel va găzdui trei meciuri din faza grupelor turneului final, precum şi o partidă din optimi.

Orașele care vor găzdui meciuri la Euro 2020

– finala şi faza semifinaleleor – Londra (Anglia);

– o partidă din cadrul rundei sferturilor şi trei meciuri contând pentru faza grupelor – Munchen (Germania), Baku (Azerbaidjan), Sankt Petersburg (Rusia), Roma (Italia);

– o partidă din cadrul rundei optimilor de finală şi trei meciuri contând pentru faza grupelor – Copenhaga (Danemarca), București (Romania), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Bilbao (Spania), Budapesta (Ungaria), Bruxelles (Belgia), Glasgow (Scoția).

Configuraţia grupelor preliminariilor pentru Campionatul European 2020 va fi stabilită printr-o tragere la sorţi programată a avea loc în data de 2 decembrie 2018, la Convention Center din Dublin. Având în vedere faptul că turneul final se va disputa în 13 ţări, de această dată nu vor exista naţionale calificate automat la Euro 2020.

Cele 55 de reprezentative vor fi împărţite în zece grupe alcătuite din cinci sau şase naţionale. Câştigătoarele celor zece grupe, precum şi naţionalele care vor încheia pe locul al doilea se vor califica la turneul final, în timp ce patru patru reprezentative vor ajunge la Euro 2020 ca urmare a Ligii Națiunilor. Preliminariile pentru Euro 2020 vor începe în martie 2019 şi se vor desfășura în lunile martie, iunie, septembrie, octombrie şi noiembrie, cu două runde programate a avea loc în fiecare lună.

Criterii de departajare în grupele preliminare EURO 2020

În cazul în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte la finalul meciurilor din grupele de calificare, următoarele criterii de departajare vor fi aplicate:

1. Numărul mai mare de puncte acumulate în meciurile echipelor respective.
2. Diferenţa superioară de goluri în meciurile echipelor respective.
3. Numărul mai mare de goluri în meciurile echipelor respective.
4. Numărul mai mare de goluri în meciurile disputate în deplasare de echipele respective.
5 Dacă, după aplicarea criteriilor precedente, echipele se află încă la egalitate, criteriile de la punctele 1-4 se aplica doar pentru meciurile directe dintre echipele respective pentru a se decide clasarea finală. Dacă această procedură nu poate duce la o departajare, se aplică punctele următoare:
6. Diferenţa superioară de goluri în toate meciurile din grupă.
7. Numărul mai mare de goluri în toate meciurile din grupă.
8. Numărul mai mare de goluri în toate meciurile disputate în deplasare în grupă.
9. Numărul mai mare de victorii luând în considerare toate meciurile din grupă.
10. Numărul mai mare de victorii luând în considerare toate meciurile din grupă disputate pe teren străin.
11. Clasamentul Fair play luând în considerare toate meciurile din grupă (1 punct pentru fiecare cartonaş galben, 3 puncte pentru un cartonaş roşu ca urmare a două cartonaşe galbene, 3 puncte pentru un cartonaş roşu direct, 4 puncte pentru un cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct).
12. Poziţia din clasamentul general din Liga Naţiunilor.

Criteriile pentru clasamentul general final

Pentru a determina poziţia în clasamentul general la capătul preliminariilor, important în ceea ce priveşte tragerea la sorţi pentru configuraţia grupelor de la turneul final, rezultatele înregistrate împotriva naţionalelor clasate pe poziţia a şasea în grupa de calificare sunt ignorate, iar următoarele criterii se aplică:

1. Poţitia în grupă.
2. Numărul cel mai mare de puncte.
3. Diferenţa de goluri.
4. Numărul de goluri marcate.
5. Numărul de goluri marcate pe teren străin.
6. Numărul mai mare de victorii.
7. Numărul mai mare de victorii pe teren străin.
8. Clasamentul Fair play luând în considerare toate meciurile din grupă (1 punct pentru fiecare cartonaş galben, 3 puncte pentru un cartonaş roşu ca urmare a două cartonaşe galbene, 3 puncte pentru un cartonaş roşu direct, 4 puncte pentru un cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct).
9. Poziţia din clasamentul general din Liga Naţiunilor.